Idea dessert ramadan: Murtabak maggi+mee sedap

New Post From LH

Assalamualaikum dan hye semua,

Memandangkan kita masih di dalam mood ramadan, LH mengucapakan selamat menyambut ramadan... Sekali.... Lagi. 😬

Bila bulan ramadan ni lah, macam resepi makanan, minuman, kuih semua keluar kan. Dari tak terror terus jadi terror. Bulan ramadan ni, dari tak pernah masuh dapur, terus jadi wife material. Ada baiknya juga semasa PKP ni ditambah lagi dengan bulan ramadan. Jadi pandai macam-macam.

Kali ni, LH nak kongsikan resepi lain pula, iaitu *dududududud (drumroll) 🥁* Murtabak maggi! Plus mee sedap.  Biasanya dengar murtabak maggi aje kan, tapi kali ni LH combine dengan mee sedap.

Bahan-bahan yang diperlukan:
Maggi dan mee sedap korea (2pack)

Bawang merah (ikut maggi) dimayam halus dan tiga ulas bawang putih dicincang

Telur empat biji (sebab maggi empat paket). Satu biji telur untuk satu paket maggi

Ayam kisar satu buku. Daging pun boleh 😊

Ok, bahan dah ada. Sekarang kita tengok cara-caranya pula. 

Pertama; rebus maggi kosong.
Kedua; pecahkan telur di dalam mangkuk. Masukkan bawang-bawang, cili (kalau nak pedas), tabur white pepper sikit. 
Ketiga; goreng daging kisar untuk keluarkan air dan masukkan ke dalam campuran tadi. 
Keempat; gaulkan campuran tadi. 

Campuran yang sudah dikacau

Seterusnya, jangan dilupakan maggi yang kita rebus tadi. Bila maggi dah lembik, boleh lah angkat dan toskan sekejap. Dan kemudian campurkan maggi ke dalam campuran tadi. 

Campuran murtabak maggi LH

Bila dah gaul sebati, bolehlah amik pan rata, sapukan dengan minyak sedikit, dan masakkan di atas pan. Masak sikit-sikit tau sebab kalau masak banyak-banyak takut nanti tak masak pula. Balik-balikkan ia supaya masak depan belakang. 

Dah masak bolehlah dihidang sebagai juadah berbuka puasa. Makan ramai-ramai dengan keluarga.

Maaf LH tak ada gambar yang sudah siap, tak sempat tangkap sudah habis. Haha 😁

Lh ucapkan selamat mencuba, selamat berpuasa ya. 

Post a Comment

37 Comments

  1. walaupun maggi dalam kalangan protein tapi dalam kategori dessert jugak kan hahaha sebab tak kenyang kalau makan saja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau LH maggi tu mmg dessert je sebabnya tak kenyang dan penyedap rasa. Haha 🤣

      Delete
  2. murtabak maggi husband dh pernah buat juga sebelum puasa aritu..bole la buat lg utk bln ramadhan ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa salahnya makan makanan sedap banyak-banyak kali. Haha

      Delete
  3. Ramai sungguh buat murtabak maaggi, sampaikan kat komuniti rumah pun ada yang menjual murtabak maggi ni..boleh cuba nanti sesekali...

    ReplyDelete
  4. sebenarnya akak kurang makan megi, tapi tidak pada anak-anak, diorang memang hantu megi. murtabak plak kan, memang berebut katanya. owh dah habis tapi x sempat snap gambar ya hihi, sure sedap sangat ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap. Nak-nak lagi makan dengan sos roti john atau sos cili. Memang sedap.

      Delete
  5. Rawlins pun buat murtabak megi aritu - ikut style Sheila Rusly. Laju je habisnya time berbuka haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Style sheila rusli macam mana? Share lah nanti. Nak try juga

      Delete
  6. Nampak terliur tengok resipi simple sangat ni. Banhan2 semua ada ni. Boleh cuba. Hehe

    ReplyDelete
  7. Murtabak Maggi memang kesukaan kami sekeluarga, tapi belum buat lagi sepanjang seminggu Ramadhan ni, nanti teringin jugak nak masak.. he he he makan panas-panas sedap kan!

    ReplyDelete
  8. Resipi ni memang kita buat dulu suka sangat makan murtabak megi kita kalau buat akan isi banyak bahan seperti daging ayam dan juga sayur hehehehe wakakakak itu kegemaran kita...

    ReplyDelete
  9. Dulu masa study selalu buat murtabak megi. Lepas habsi study tak buat dah..hahaa..Nanti nak kene buat la..senang je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simple dan sedap. Pastu boleh lah berlagak sikit. Haha

      Delete
  10. Nanti boleh cuba ni buat makan moreh. hehe. tak pernah lagi guna mee sedap. nanti nk try.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah. LH pun nak cuba-cuba aje tu. Sedap pula.

      Delete
  11. wah dapat idea juga ni, thanks sharing, mesti sedap cara masakan ni

    ReplyDelete
  12. Ssmua bahan ada di rumah. Boleh buat maryabak maggi ni nanti. Bahan bahan ada elok guna sebaiknya kan. Martabak maggi memang sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Kalau simpan lama-lama pun nanti tak elok kan

      Delete
  13. Lama dah eiza tak buat murtabak maggi. Bila terbaca resipi ni, imbau kenangan dulu-dulu. Salam Ramadan LH. Stay safe. Kita jaga kita.

    ReplyDelete
  14. Murtabak magi, sedap tu, pernah try buat sebelum ni, tapi resipi hentam sajalah. haha ikut suka je nak letak apa masa tu. thanks ya share resipi 😋

    ReplyDelete
  15. Yes senang je nk buat murtabak maggi ni ikut selera masing2.. Za suka buat ada cheese sbb anak2 suka makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pernah try letak cheese tu. Kena cuba ni. Haha.

      Delete
  16. Mesti sedap tu.. x sempat tujnuk yang siap. Nampak.mudah nak buat.. nanti boleh cuba

    ReplyDelete
  17. Sedapnya tu, nampak mudah buat je. Nti aku try recipe nie

    ReplyDelete
  18. Tak pernah buat lagi.

    ReplyDelete

Recent, Random or Label