Idea Dessert Ramadan: Dadih Jeli

New Post From LH

Assalamualaikum dan hye semua,

Perasan tak sejak-sejak bulan ramadan ni, LH rajin share resepi. Nampak sangat rajin masuk dapur bila bulan ramadan aje. Haha 😂

Tengahhari tadi mama tanya LH, nak makan kuih apa hari ni? Sebab mama memang suka dessert kalau berbuka. So fikir punya fikir mama bagi cadangan buat dadih. LH memang tau buat dadih sebab pernah berniaga dulu. Pastu LH pun dapat idea, apa kata kita buat dadih jeli. Maka dengan itu bermula lah kerja-kerja membuat dadih jeli. 

Dekat sini, kena sediakan dua jenis bahan-bahan, untuk dadih dan untuk jeli.

Bahan-bahan dadih;

Dadih- jenama apa pun ok. LH pakai yang jenama ni. Perisa tak kisah
Susu cair setin- tak kisah jenama apa-apa

Daun pandan (untuk dimasukkan dalam dadih) dan bekas plastik (untuk isi gula)

Jag yang ada sukatan (untuk sukat air)


Ok. Dah ada semua bahan untuk buat dadih. Boleh lah proceed. 


Caranya:
- masukkan air sebanyak 2.5 liter ke dalam periuk besar. Kalau dalam resepi 3liter. Tapi selalu LH buat 2.9 liter saja. Disebabkan nak campur dengan jeli, jadi kena kurangkan lagi air.
-masukkan gula (sukat gula di dalam bekas plastik/cawan. Kurangkan gula kepada 3/4 sahaja. Biasanya satu cawan tu, tapi macam LH cakap, nak buat dengan jeli kan). Lepas tu simpul daun pandan dan masukkan ke dalam periuk. Tutup periuk untuk cepat gelegak




- Lepas air dah gelegak, masukkan serbuk dadih dan gula dadih (jika ada), kemudian masukkan susu cair satu tin. Gaulkan sikit. 
-Biarkan dia gelegak sedikit (sekali buih saja takut susu jadi biji-biji. Masukkan garam sikit (untuk naikkan rasa lemak susu).
-Bila dah mendidih, boleh tutup api. Boleh angkat periuk sebab nak masak jeli pula 😊

Rupa dadih Lh atas dapur


Bahan-bahan untuk jeli:
Jag air (LH gunakan jag air sama)
Bekas untuk isi gula (sama juga)
Daun pandan

Serbuk agar-agar (bahan penting ni 😅)

Nata de coco


Caranya:
- Sukat air biasa sebanyak 700ml air dan tuang ke dalam periuk. (Kalau dalam resepi 1liter tapi LH kurangkan sebab nak campur dengan dadih). Kemudian, tuang air nata de coco 100ml dan campur dengan air dalam periuk tadi. Jadi airnya 800ml termasuk air nata de coco
- Timbang gula sebanyak 240g dan tuang ke dalam periuk. (Dalam resepi 250g, Lh kurangkan takut manis)
- Simpulkan daun pandan dan campur sekali dalam periuk. 
- masukkan serbuk agar-agar. Tutup periuk dan biarkan mendidih


Sambil-sambil tunggu mendidih tu, bolehlah siapkan bekas untuk isi dadih. 

LH isi dalam bekas plastik ni aje. Kalau nak isi dalam bekas lain pun boleh

Susun bekas dan tuang dadih ke dalam bekas. Jangan tuang penuh, tuang separuh je sebab nanti nak isi jeli pula.


Dadih yang LH dah tuang

Lepas jeli dah mendidih, tutup api, biarkan sejuk sedikit. Tunggu dadih menjadi pejal sikit, boleh tuang jeli atasnya pula. LH masukkan dadih dalam peti sekejap nak bagi dia cepat memejal. 🤣

Dah tuang jeli, bolehlah di hidang untuk berbuka. 

First impresion dari adik-adik LH, "keladi (dadih) campur mango(jeli)?" Tapi bila makan semua puji sedap. Haha
LH ucapkan selamat mencuba dan selamat berpuasa semua. Harap entri kali ni dapatlah LH tolong sikit-sikit beri idea baru. Hehe. 

Apa pun jangan lupa untuk komen, share dan subscribe blog LH ya. 

Post a Comment

36 Comments

  1. Sejukkan dalam peti ni lagi terasa nikmatnya. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jadi sejuk perut bila makan. Nak-nak lagi makan time panas-panas pula

      Delete
  2. kalau dadih ni atay agar2 memang menu wajib time bulan puasa ni. makan pula sejuk2 sedap tu..baru je habis buat agar2 puding beberapa hari lepas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh cuba combine macam ni pula. Mesti lagi laku

      Delete
  3. Adudududuu.. Kegemaran anak nad dadih nie. Klu buat msti 2 perisa yg laku strawberi ngn coklat.. Keladi pn sedap jgk.. Lama xbuat dadih nie.. Tggu ank balik bru nk buat..suka tgok diowg mkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau LH favourite dadih coklat dengan vanila. Tapi semua dadih sedap aje makannya. Hehe

      Delete
  4. banyaknya dapat sekali buat ya. terpikir jugak nak buat makanan apa la banyak dan boleh bagi jiran tetangga. yang ni mudah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Satu pack tu boleh berniaga. Memang dapat banyak. Satu pack tu boleh dapat dalam 12 bekas plastik dadih tu.

      Delete
  5. sedapnya, LH. nyaman nyer bila makan sejuk2. aida suka.
    kebetulan ada stok serbuk dadih kat dapur tu. susu cair ada...
    hmmmm tgk la esok lusa nak buat. tq la for sharing ni. baru teringat nak buat dadih :)
    anak-anak aida suka 2 je, perisa coklat & jagung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul. Sejuk perut makan tambah-tambah pula dengan sedapnya. Hehe

      Delete
  6. kalau buat agar2 /dadih paling risau sukatan air tu. takut terkurang or terlebih. thanks share resepi

    ReplyDelete
  7. Gabungan dadih dan jeli memang tak sedar diri bila makan. Sedar-sedar dah habis satu bekas. Kah kah kah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah tu. LH pun makan sampai satu bekas. Haha

      Delete
  8. Siapa yg minat dadih mesti suka baca cara membuatnya ni.

    ReplyDelete
  9. Sedap kalau dapat makan dadih ni. Buat mudah je, rajin dapatla buat macam2 ni. Pastu makan sejuk2.. Bgusla buat macam2 jenis. Sukala anak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat mudah dan tak lama. Sebab tu suka buat

      Delete
  10. Terima kasih share. Lepas ni bolehlah buat. Tak pernah try lagi sebelum ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh try. Sedap makan panas-panas, lepas berbuka. Buat moreh pun sedap

      Delete
  11. Sedap ni makan dadih jeli waktu berbuka. Sejuk tekak dapat makan. Semua bahan ada kat rumah. Bila baca entry ni rasa nak buat juga lah dadih jeli ni.

    ReplyDelete
  12. Dadih jelly sedap ni..ada masa nanti boleh lah buat tapi kene beli susu cair dulu sebab jarang beli susu cair kat umah ni :D

    ReplyDelete
  13. Samalaaa, Sis kalau buat Dadih guna serbuk Happy Grass tu haaa, banyak perisa ada...kalau jelly tu pun sama...ni lama tak buat, ingat nak buat juga nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. LH kadang-kadang tukar juga jenama lain. Tapi happy grass ni dia banyak pilihan perisa. Sebab tu dia laku kot

      Delete
  14. Dadih ni memang kena ada. baru lah seronok anak-anak. Ruby pusing-pusing buat coklat aje. Hahahahaha

    ReplyDelete
  15. Senangnya dessert macam ni pon kadang dah cukup sedap bila buat berbuka kan. Kena try ni nanti haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan secara sederhana sebenarnya lagi nikmat. Betul tak

      Delete
  16. La senang je nak buat dadih ni ye. Bolehlah try untuk menu dessert berbuka puasa ni nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Senang je buatnya. Dekat belakang pack pun ada bagi resepi. Tapi LH kurangkan air takut lembik

      Delete
  17. Gabungan perisa yang luar biasa. Alhamdulillah sedap ya.

    ReplyDelete
  18. Nice idea, senang je buatnya rupanya dan makan pun sedap. Terima kasih sharing. Cuma saya kurang minat sikit makan dessert, kalau ada oragng buatkan makan je

    ReplyDelete
  19. Ok za ada dadih kt rumah nnt bole beli jeli plak nk buat resipi ni.. Thanks share ye

    ReplyDelete
  20. Nanti nak cubalah buat untuk makan berbuka petang ni. kejap lagi boleh p cari bahan kat kedai runcit.

    ReplyDelete

Recent, Random or Label